Lees alles over de bank vanuit je luie stoel.

Onder het motto lees alles over de banken vanuit je luie stoel zal ik vandaag een blog schrijven over de beheerders van ons geld. Sommigen vinden het maar grijpgrage graaiers die alleen maar hun eigen zak willen vullen, maar uiteindelijk vertrouwen we toch ons geld aan ze toe. Van bewaren tot lenen en van verzekeren tot uitgeven, van aandelen kopen tot het verstrekken van hypotheken, de bank maakt het allemaal mogelijk voor ons. Maar hoe zit het nou precies in elkaar?

Het verhaal van de banken begon aan het eind van de middeleeuwen en aan het begin van de renaissance in een gebied (Toscane) wat nu Italië is (Italië is pas sinds 1861 een land, daarvoor waren het allemaal losse landjes). Door zijn middelpunt in de Middellandse zee kende de kleine Italiaanse staten een glorieus handelsverleden. ER werd met de handel een hoop geld verdient, met name het noorden en midden van Italië waren erg rijk en daar ontstond dan ook de behoefte om geld elders te stallen. Ten eerste voor veiligheid en ten tweede omdat men er geld voor kreeg. De families Bardi en Peruzzi waren erg dominant in de bankensector. Zij hadden filialen in Florence, Siena, Venetië en Genua. De Medicci familie zorgde met haar banken er voor dat door heel Europa heen het systeem werd geïntroduceerd. Ze bouwden een gigantische naam door heel Europa op en werden een van de meest invloedrijkste families van Venetië. Het geld werd vooral verdiend door geld uit te lenen wat in hun bank gestald stond. Dit gebeurde tegen een hogere rente dan er betaald werd voor spaargeld.

Dit systeem wordt tegenwoordig nog steeds aangehouden door de hedendaagse banken. Toch zijn er een aantal zaken bijgekomen. In geld beleggen is een van deze manieren. Valuta wordt ingekocht en weer verkocht als de valuta ten opzichte van een andere valuta in waarde is gestegen. Ook in de handel in effecten wordt een flinke som geld verdiend, de consument kan er zelf voor kiezen of hij mee wil profiteren van het aandelen portfolio, of juist het risico wil mijden en een lagere maar stabiele rente wil ontvangen.